Kopaonik smeštaj načelno možemo podeliti na smeštajne kapacitete koji se nalaze u samom ski centru i smeštajne kapacitete koji se nalaze u takozvanim vikend naseljima. Za obe vrste smeštaja preporučuju se rane rezervacije kako biste bili sigurni da ćete po najpovoljnijoj ceni rezervisati idealni smeštaj za svoj odmor.

Ljubitelji skijanja i ostalih zimskih sportova pored prirode žele da uživaju i u prvoklasnom smeštaju. Nakon napornog dana na ski stazama odmor je najvažnija stvar a tada svako želi da se nađe u prijatnom i relaksirajućem ambijentu. U zavisnosti od toga koliko vam je bitna blizina samih ski staza, da li imate malu decu, ili ste sa prijateljima na zimovanju, tražićete i određeni tip smeštaja. Bilo da se odlučite za smeštaj koji je u samom centru ili u nekom od vikend naselja na raspolaganju vam je širok spektar apartmana, hotela i vila. Kopaonik smeštaj u samom centru podrazumeva i nešto veće cene, bez obzira na sezonu. Prednosti ovakvog smeštaja su, pored blizine staza i ostala dostupna infrastruktura, prodavnice, barovi, kafići i klubovi. Većini ljubitelja ove planinske lepotice ipak ne smeta da budu smešteni nešto dalje od samog centra te se odlučuju za vikend naselja.

Na svega 5 do 6 kilometara od samog centra možete birati između vikendica, kuća, apartmanskog smeštaja i nekoliko novoizgrađenih hotela. Prevoz do centra je obezbeđen za skijaše i ostale turiste svakog dana. Vikend naselja se nalaze na visini od 1500 metara, te je uživanje u svežem, planinskom vazduhu zagarantovano. Besplatan autobuski ili kombi prevoz za manje ili veće grupe iz Vikend naselja (Čajetinska česma/Treska), do centra Kopaonika organizuju vlasnici smeštaja za svoje goste. Povratna karta je povoljna, a ukoliko nema dovoljnog broja putnika, uvek možete da se vratite do svog smeštaja i taksi vozilima. Najbolje je ukoliko možete da organizujete grupu u svom smeštaju i budete sigurni da ćete svakog dana u dogovoreno vreme imati prevoz. Ukoliko volite da budete daleko od vreve i ostalih turista, jer želite pravi odmor, vikend naselje je idealno za vas.

Kapaciteti na Kopaoniku gotovo su podjednako popunjeni i u zimskim i letnjim mesecima, zbog čega je veoma važno odabrati i rezervisati smeštaj na vreme. Svi putevi koji vode do vikend naselja, koje je na glavnom putu raška-Kopaonik se redovno čiste, te uz odgovarajuću zimsku opremu, ne morate da brinete o prohodnosti puteva. Vile i apartmani su u potpunosti opremljeni i za najzahtevnije goste, dok se hoteli kreću od onih sa dve do luksuznih sa pet zvezdica. Neka od apartmanskih naselja gostima nude i mogućnost da zajedno sa smeštajem uz doplatu imaju i jedan od tri obroka po želji.

S druge strane, apartmani su opremljeni kuhinjama za one koji žele da sami spremaju hranu. Gosti često biraju smeštaj i na osnovu blizine neke određene staze poput Malog jezera ili Sunčane doline. Neki od objekata gostima nude i wi-fi, a tu je i kablovska ili satelitska TV gotovo u svakom objektu.