Za planinu Kopaonik geografski položaj jedna je od njenih najvećih prednosti, koja je upravo jedan od razloga zbog koga je nacionalni park Kopaonik veoma popularna turistička destinacija na ovim prostorima.

Idealne koordinate i nadmorska visina koja odlikuje Kopaonik čini da na Kopaoniku ima više od 200 sunčanih dana godišnje i da snega ima taman u dovoljnim i potrebnim količinama, da svi ljubitelji zimskih sportova mogu da uživaju u skijanju, sankanju, snowbordingu i drugim zimskim čarolijama. Prostor na kome se Kopaonik širi obuhvata površinu od oko 2.850 kilometara kvadratnih i predstavlja jednu od najprostranijih planina na teritoriji čitave Srbije. Kada se posmatra sama planina Kopaonik geografski položaj je u velikoj meri definisan činjenicom da ova planina pripada dinaridima, i da se prostire pravcem severozapad-jugoistok, pri čemu je ukupna dužina ovog planinskog masiva oko 82 kilometra, a širina varira između 40 i 60 kilometara.

kopaonik-geografski-polozaj

Naravno, kada se posmatra Nacionalni Park Kopaonik geografski položaj njegov definisan je činjenicom da se nalazi u severnom delu ove planine, na prostoru koji je označen kao Ravan Kopaonika, jer je u pitanju površ prosečne nadmorske visine oko 1.700 metara, koja je vrlo ravna i veoma koristan predeo Kopaonika. Upravo je geografski položaj jedan od razloga zbog koga je ovaj deo Kopaonika zaštićen i očuvan za sve naredne generacije. Imajući u vidu da je u pitanju veoma posećena planina Kopaonik geografski položaj je vrlo povoljan i omogućava jednostavan pristup svim turistima, iz bilo kog dela regiona.

Zbog povoljnog geografskog položaja, Kopaonik je poznat po veoma zanimljivim ski stazama, po biljkama koje ne rastu nigde drugde na svetu, po posebnim životinjskim vrstama, koje se na ovom prostoru nalaze. Zato je danas Kopaonik turistička destinacija koja je posebna i veoma značajna kako za turiste iz Srbije, tako i za ostale posetioce iz regiona, jer svi žele da se upoznaju sa njegovom specifičnom klimom, karakteristikama i leti i zimi i svim lepotama koje Kopaonik može da pruži.

Posetite i vi Kopaonik, planinu koja je zbog svog geografskog položaja proglašena krovom Srbije, planinu koju još nazivaju i srebrnom planinom, a na vama je da dođete i istražite koji su razlozi za to. Kopaonik vas očekuje i leti i zimi, da napravite divne uspomene i provedete nezaboravne trenutke na jednoj od planina koja je vekovima poznata kao mesto na kome se uživa, kao mesto gde ćete biti potpuno mirni, spokojni i srećni.