Kopaonik biljni i životinjski svet je tu ako želite da upoznate sve lepote prirode, jer je za Kopaonik flora i fauna pravo blago prirode, prava dragocenost koja još uvek postoji u ovim predelima.

Kopaonik je jedna od najposećenijih turističkih destinacija poslednjih godina u Srbiji, a jedan od razloga jeste sigurno i pravo bogatstvo flore i faune u ovim predelima.

Kada dođete na Kopaonik biljni i životinjski svet koji ćete tamo upoznati je toliko raznovrstan, da je pre više od tri decenije Kopaonik proglašen Nacionalnim parkom, a mnogobrojne biljne i životinjske vrste nalaze se pod posebnim režimom zaštite.

Predeo Kopaonika je toliko bogat mnogobrojnim biljnim i životinjskim vrstama, da veliki broj posetilaca dolazi ovde upravo da istražuje floru i faunu Kopaonika, da se upozna sa novim i starim vrstama, da sagleda svu lepotu prirode na jednom jedinom mestu. Veoma specifična klima na Kopaoniku pogoduje razvoju mnogih vrsta, tako da se u ovim predelima mogu pronaći pojedine vrste koje nisu prisutne nigde drugde. Sama kompozicija tla na Kopaoniku utiče na raznovrsnost biljnih i životinjskih vrsta, a činjenica da se tokom dugog perioda Kopaonik nalazi pokriven snegom, znači da je moguća zaštita biljaka i životinja koje se ovde nalaze od mrazeva.

Pravo bogatstvo Kopaonika jesu šume, kojih ima po čitavoj planini, na različitim stepenima nadmorske visine, što Kopaoniku daje neku posebnu draž. Ovde možete naći borove i hrastove šume, ne retko i jele i smrče, a pravo bogatstvo su i šume balkanske bukve i planinskog javora. Na obodima Kopaonika možete naći runolist, kopaoničku čuvarkuću i pančićev vijuk, ali i brojne lekovite biljke od kojih možete napraviti najukusnije čajeve, kao što su kantarion, hajdučka trava i slično, a u pojedinim delovima planine naći ćete i borovnice i planinsku kleku. Zato je Kopaonik mesto gde mnogi posetioci dolaze upravo u potrazi za bogatstvom biljnog sveta, koji je prava odlika Kopaonika.

Što se životinjskog sveta tiče, u nekim ranijim vremenima Kopaonik je obilovao krupnom divljači, koja je sada nešto proređena. Na ovoj planini danas možete da sretnete vukove, lisice ili zečeve, a ponekad će vam i neka srna protrčati pored puta. Ptice su takođe bogatstvo ovog kraja, pa u oblacima možete videti sivog sokola ili zlatnog orla, a ponekad i neku sovu. Kraj je poznat i kao jedno od staništa sibirskog skakavca, dok se u vodama Kopaonika može pronaći i potočna pastrmka, koja uživa u brzacima i rečicama na planini.

Kopaonik svakog gosta rado dočekuje, a ukoliko i vi želite da istražite prirodu, da se upoznate sa svim njenim čarima, ovo je mesto od koga biste mogli da počnete. Dođite na Kopaonik biljni i životinjski svet ove predivne planine vas očekuje u svoj svojoj lepoti i svim blagodetima koje priroda ovog kraja stvara za sve njene obožavaoce.