Nacionalni park Kopaonik je godine 1981. proglašen za nacionalni park i danas obuhvata površinu od preko 11 hiljada hektara. Kopaonik Nacionalni park svakako je prva asocijacija koja vam padne na pamet Kada se u bilo kom kontekstu spomene planina Kopaonik.

Ono po čemu je ovaj Nacionalni park na Kopaoniku poznat jeste pre svega veliki broj endemičnih jedinki, koje se ne mogu naći ni na jednom drugom mestu na svetu, osim na Kopaoniku. Na teritoriji Nacionalnog parka Kopaonik nalazi se 11 rezervata, preko 26 prirodnih spomenika na ovim prostorima, zatim 15 objekata koji su svrstani u kategoriju kulturnih dobara, kao i veliki broj geoloških, hidrološki i geomorfoloških objekata koji privlače posebnu pažnju turista, ali i stručne javnosti koja prati sva prirodna dešavanja na Kopaoniku.

nacionalni park kopaonik

Imajući u vidu koliki značaj ova planina ima na današnjoj mapi Srbije, može se slobodno sa pravom reći da je zapravo skoro čitav Kopaonik Nacionalni park Srbije, jer se na ovom mestu može pronaći toliko prirodnih lepota, toliko divnih pejzaža, mnoge vrste lekovitog bilja, mnoge životinje koje nećete sresti na ostalim planinskim masivima Srbije. Sve to, i još mnogo više od toga, jesu razlozi koji su učinili Kopaonik jednom od najposećenijih destinacija u turističkoj ponudi Srbije u XXI veku. Mnoge biljne i životinjske vrste na Kopaoniku nalaze se pod zaštitom međunarodne asocijacije koja se bavi zaštitom prirode, tako da sama ta činjenica svedoči o značaju koje ovaj prostor ima za čitavu zemlju.

Za Kopaonik Nacionalni park geografija ima velikog značaja, jer upravo sam položaj planine, povoljna klima, činjenica da ima preko 200 sunčanih dana godišnje, i mnoge druge karakteristike, učinile su da ovaj prostor bude veoma plodan za razvoj mnogih biljaka i životinja koje nisu mogle da se nastane ni na jednom drugom mestu, jer su svi faktori koji su bili potrebni za njihov nastanak stvoreni upravo ovde.

Zato je danas Nacionalni park Kopaonik poznat u brojnoj svetskoj literaturi kao mesto gde je divna priroda, onakva kakva je nekada bila, gde postoje mnogi prirodni spomenici koji se moraju posetiti i gde svaki posetilac može da uživa u svim lepotama i čistom vazduhu, koga ima u izobilju. Kada dođete na Kopaonik Nacionalni park je mesto koje obavezno morate obići, da se uverite da još uvek u Srbiji ima mesta gde je priroda na prvom mestu, gde je trava zelenija, a cveće intenzivnijih boja, mesta gde je priroda skoro netaknuta.