Pančićev vrh predstavlja najvišu tačku Kopaonika tako da ne čudi činjenica da kada je predmet razgovora planina Kopaonik Pančićev vrh je nešto na šta svi odmah pomisle.

U pitanju je jedan od najpoznatijih planinskih vrhova, koji svi ljubitelji Kopaonika sigurno obiđu kada se nađu na ovoj planini. Kada se pomene Kopaonik Pančićev vrh visina od koje se zavrti u glavi pri samom pomenu jeste 2.017 metara, zbog čega Pančićev vrh ima epitet najvišeg vrha na Kopaoniku.

Inače, jedna anegdota kaže da je naš najpoznatiji prirodnjak Josif Pančić želeo da mu upravo na ovoj planini bude grob, pa je u njegovu čast ovaj vrh i dobio svoje ime, po kome je danas veoma poznat kako u Srbiji, tako i u regionu i čitavoj Evropi. Pančićev vrh Kopaonik sastavni je deo svih tura planinarenja koje su namenjene svima onima koji žele da ovu planinu istraže i da se upoznaju sa svim njenim bogatstvima. Samo najhrabriji mogu da dosegnu ove visine i da posmatraju prelepe pejzaže sa krova Srbije.

Za Nacionalni park Kopaonik Pančiićev vrh postaje prava atrakcija, mesto koje obavezno obilaze svi ljubitelji ove planine, ali i mesto koje je cilj mnogim planinarima. Pančićev vrh je postao pravi zaštitni znak Kopaonika, a na njemu se nalazi i Pančićev mauzolej, koji je deo kulturno-istorijske baštine Kopaonika.

Organizovani izleti, obilasci i brojne druge aktivnosti mogu imati za cilj posetu Pančićevom vrhu, koji svakako treba videti ukoliko dođete na Kopaonik. Nacionalni park Kopaonik je pre svega zbog svojih prirodnih vrednosti zaštićen pre nekoliko decenija, a danas je predmet obilaska velikog broja turista koji dolaze na Kopaonik iz svih delova Srbije, ali i inostranstva. Pančićev vrh je deo tradicije, najviši vrh jedne od najlepših planina u Srbiji, i zato je veoma poznat širom regiona, pa najveći broj posetilaca na Kopaonik dolazi upravo da poseti ovaj vrh, da se popne na Krov Srbije i da uživa u pogledu koji oduzima dah.
Ako do sada niste posetili Kopaonik Pančićev vrh može biti jedan od razloga da u narednom periodu to učinite.

Mesto sa koga se vide pejzaži koji su nezaboravni i toliko prelepi da će vam ostati u sećanju dugo, mesto koje je najviše na planini Kopaonik i mesto koje je uspomena na našeg najpoznatijeg prirodnjaka, koji nas je u najlepšem svetlu predstavljao svuda u svetu – Pančićev vrh, deo istorije i tradicije, deo Srbije koji čini da svi budemo ponosni što smo deo ove zemlje i deo jedne neverovatne priče…