Kopaonik sobe podrazumevaju najam soba u privatnom smeštaju. Kopaonik sobe mogu biti dvokrevetne, trokrevetne i četvorokrevetne i sve su sa kupatilom. U sobama se takođe nalaze ormani, natkasne i TV urešaji a određeni broj soba ima i svoju terasu ili balkon sa garniturom za sedenje. Sobe za iznajmljivanje je potrebno i preporučljivo rezervisati unapred zbog mogućnosti povoljnijih cena i boljeg izbora.

Sobe po višim cenama se mogu iznajmiti u vilama koje su u samom centru Kopaonika, dok se one jeftinije mogu naći u vikend naselju. Ukoliko se odlučite za smeštaj koji je udaljeniji od centra postoji organizovani prevoz mini busevima po simboličnoj ceni koji goste vile prevozi do odabranih staza. Vile u kojima su sobe smeštene takođe nude svoj parking za one sa sopstvenim vozilom. Jedan broj vila gostima obezbeđuje i skijašnice.

Gostima su u sobama na raspolaganju peškiri i posetljina, a uz dogovor sa vlasnikom moguće je dobiti i dodatnu posteljinu ako je potrebno. Za porodice sa decom i bebama postoji i mogućnost najma soba sa krevecima.

Osim u privatnom smeštaju sobe se mogu iznajmiti i u hotelima sa dve, tri, četiri ili pet zvezdica. U zavisnosti od kategoriyacije hotela zavisi i kvalitet samih soba. Blizina određene žičare za dobar broj posetilaca igra značajnu ulogu, te su najpopularnije vile smeštene u blizini Sunčane doline, Malog jezera, Karamana. Da skijaši i ostali ljubitelji zimskih sportova, zbog promene klimatskih uslova i globalnog zagrevanja, ne bi razmišljali da li će biti prirodnog snega ili ne Skijališta Srbije su pokrila gotovo kompletno skijalište sistemom za veštačko osnežavanje.

S druge strane, ukoliko dolazite na Kopaonik u letnjim mesecima, iznenadićete se svežinom vazduha i prelepim prirodnim ambijentom u koji su ušuškane vile za smeštaj gostiju. Bilo da dolazite tokom ski sezone ili u toplijem periodu godine, preporučljivo je da smeštaj rezervišete unapred. Ponekad je za rezervaciju potrebno uplatiti određeni depozit u iznosu 10 odsto od ukupne cene. Po dolasku u smeštaj plaća se ostatak iznosa, a u nekim slučajevima tek nakon isteka odmora. Osim što ćete imati veći izbor ako smeštaj rezervišete unapred i cene su daleko povoljnije.

Takođe, cene soba se poprilično razlikuju u samom ski centru i u vikend naselju koje je udaljenije. Za one sa sopstvenim vozilom tu su i privatne vikendice koje takođe nude najam soba. Ponuda soba kao i njihova opremljenost iz godine u godinu je sve bolja a domaćini spremniji da gostima ponude i dodatne sadržaje. Vile sa smeštajem uglavnom su locirane u blizini velikog broja restorana, kafića i barova, pa zabave ne nedostaje. Ukoliko se pridržavate određenog režima ishrane, sada u većini ugostiteljskih objekata možete pronaći hranu koja je prilagođena dijetalnoj ishrani i vegetarijancima.

Vlasnici vila često svojim gostima nude i mogućnost organizovanih izleta, a tu su i da pruže dodatne savete šta posetiti tokom boravka na ovoj planini.