Za Kopaonik istorija je ostavila značajne tragove, koje i danas prate ljubitelji planinarenja, skijanja i kulturno-istorijske tradicije Srbije. Kada se kaže Kopaonik istorijat ove planine je toliko raznovrstan i bogat, da se o ovoj planini vekovima ispredaju priče i postoje brojne legende koji žive do današnjih dana.

Tokom vekova Kopaonik je planina koja čvrsto odoleva vremenu, koja ponosno stoji na jugu Srbije i privlači pažnju sve većeg broja ljudi, koji postaju pravi ljubitelji planinskog turizma jednom kada posete ovaj divni planinski masiv Srbije.

Priča o Kopaoniku počinje davno, pre više vekova, kada su se na ovim prostorima eksploatisala rudna bogatstva Srbije, što je posebno bilo značajno tokom srednjeg veka. Rudna bogatstva i iskopine bile su toliko bogate i značajne, da je cela planina zapravo po tome i dobila svoj naziv.

Kada dođete na Kopaonik istorija vas dočekuje na svakom koraku, imajući u vidu da je ova planina veoma bogata kulturno-istorijskim spomenicima iz perioda XII do XV veka, koji svedoče o jednom drugom vremenu, o narodu koji se hrabro borio sa svim nedaćima i koji se ponosno držao, baš kao ova divna srebrna planina.

kopaonik istorija

Kopaonik krije mnoge tajne koje su postojale na ovim prostorima tokom istorije, a i dan danas ne postoji osoba koja je u potpunosti upoznala svaki kutak, svaki delić Kopaonika, pa se morate uvek iznova vraćati na njegove padine, kako biste istražili još jedan puteljak, još neku pećinu, još jednu novu priču.

Istorija Kopaonika jeste jedan od razloga koji svakako privlači veliki broj ljubitelja planinskog turizma upravo na ovu planinu, pa je poslednjih godina Kopaonik tokom i van sezone vrlo posećen. Tome doprinosi i veliki broj dešavanja, koja se na ovoj planini organizuju, a sa ciljem da se svi turisti obaveste o tome šta za Kopaonik istorija znači, zašto je danas Kopaonik toliko poznato i popularno turističko mesto i na koji način možete da odmarate, da uživate i da se provedete na ovoj planini, čiji je istorijat na daleko poznat. Na Kopaoniku možete doživeti pravi spoj modernog i tradicionalnog, istorije i sadašnjosti, pravi doživljaj najboljeg planinskog odmora koji vas može potpuno preporoditi i u vama probuditi najlepša osećanja.

Upoznajte se sa istorijom Kopaonika, saznajte sve njegove tajne i skrivena bogatstva, uživajte u ovoj divnoj planini u južnim krajevima naše zemlje, jer jedino uspomene ostaju u nama zauvek, uspomene na divne trenutke i druženja na jednom mestu sa koga se vidi cela Srbija.